Weganizm jest dla każdego Strona Główna Weganizm jest dla każdego
Dieta wegańska - na FORUM wymieniajmy się doświadczeniami i poglądami w przyjaznej wegańskiej atmosferze

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Weganizm po Turecku
Autor Wiadomość
admin 
Administrator

Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 197
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-09, 14:56   Weganizm po Turecku

Witam,

Na blogu www http://weganizm.blox.pl jest ciekawy artykuł na temat tego, co może weganin zjeść w Turcji a na co ma uważać.

Myślę, że takie informację mogą się przydać:


Cytat:
Weganizm po turecku

Tłumaczenie z bloga veganbackpacker.com (fragmenty)

Wbrew temu, co twierdzi wielu Turków, bycie weganką w Turcji było dla mnie łatwe. Tak, Turcy kochają swoje mięsne restauracje, ale kiedy już dowiesz się, czego szukać, to możliwe jest podróżowanie po tym kraju i bezstresowe odżywianie się smakołykami.

Najpierw kilka słów o tym, na co należy uważać. Gotowane jedzenie, w tym mercimek çorbası (zupa z soczewicy) i pilav (ryż), często zawiera wywar z kurczaka lub mięsa. Ja zwykle starałam się unikać tego, ponieważ nawet jeśli zapytacie, czy jest to gotowane na wywarze z mięsa ("Et suyu var mı?"), serwujący może nie znać odpowiedzi lub po prostu powie wam to, co według niego chcecie usłyszeć. Margaryna jest często używana jako substytut masła, ale margaryna sprzedawana w Turcji zwykle nie jest wegańska. Jogurt jest powszechnie spożywany z każdym posiłkiem, jednak często podaje się go osobno i dlatego łatwo jest go unikać.

Teraz dobra wiadomość: w Turcji jest mnóstwo pysznego wegańskiego jedzenia.

Na ulicy sprzedawane jest simit, pieczywo w kształcie obwarzanka, posypane ziarnem sezamowym. Kupować należy rodzaj ciemniejszy, bez błyszczącej skórki (malowane jajkiem).

Najlepszym, tanim, zdrowym i smacznym wegańskim posiłkiem w Turcji jest çiğ köfte. Kiedyś danie to robiono z surowego mięsa (fuj!), ale na szczęście, ministerstwo zdrowia tego zakazało. Obecnie çiğ köfte to pikantna pasta przygotowywana z kaszy bulgur, pomidorów i masy z czerwonej papryki.

Inną opcją, trochę mniej powszechną, są serwowane w restauracjach gözleme. Najłatwiej je opisać jako bezjajeczne tureckie naleśniki – wypełnione warzywami.

Moim ulubionym deserem był cezerye, zrobiony z gotowanej godzinami marchwi, posypany orzeszkami pistacjowymi, włoskimi lub laskowymi.

Niemal wszystkie tureckie desery zawierają ogromne ilości masła, mleka i jajek, ale jest jeden wyjątek: aşure. Jest to niezwykle zdrowy jakby budyń, przygotowany z różnych orzechów, nasion, suszonych owoców, a nawet fasoli.


A tutaj jest bezpośredni Link, gdzie są również zdjęcia:
http://weganizm.blox.pl/2...po-turecku.html

:-)
 
   
beny 

Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 9
Skąd: wrocław
Wysłany: 2013-11-19, 11:08   

No tego sie nie spodziewałem , myslałem ze w Turcji wie wszystko opiera na miesie :)
_________________
Web pade www.sumel.pl adwokatmichalski.com
 
   
leny 

Dołączył: 29 Lis 2013
Posty: 5
Skąd: Polska
Wysłany: 2013-11-29, 14:28   

Byłem tego samoego zdania :P
_________________
www.spinkidomankietow.pl płyty elewacyjne z granitu www.amavi.pl
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Support forum phpbb by phpBB3 Assistant
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 8